Geplaatst op

Inmiddels ben ik 12 jaar accountmanager bij The Webmen. Als accountmanager ga ik naar klanten toe en inventariseer ik de online wensen. Deze wensen verwerk ik in een zo aantrekkelijk mogelijk voorstel en daarna zijn we in blijde afwachting van het akkoord! Natuurlijk informeer ik ook geregeld naar het beschikbare budget. Men kan natuurlijk een enorme wensenlijst hebben maar als het budget beperkt is, (om)denken we graag mee en kunnen we andere meer passende oplossingen aanbieden.

Een ZZP'er zal veelal minder te besteden hebben dan een MKB'er, en bij een middelgrote tot grote organisatie ligt dat (marketing)budget meestal weer hoger. Voor iedereen met een wens voor een nieuwe website is er wel wat te bedenken.

Stel: je wilt graag een simpele website met hooguit 3 a 4 pagina’s. Alleen wat tekst, afbeeldingen, contactinformatie en informatie over de diensten die verleend worden. Voor wie niet veel te besteden heeft zijn er veel bestaande templates te koop. Hier hoeven wij in principe niet veel aan te doen. Het is een beetje een invuloefening of eigenlijk een vervangoefening; de voorbeeldafbeeldingen vervangen we door die van de klant, voorbeeldteksten worden vervangen door echte teksten, kleurtjes kunnen aangepast worden aan de huisstijl en klaar is hij al bijna. Als iemand handig is met HTML en een Wordpress-installatie, zou je het praktisch zelf kunnen.

Dan is er nog de gemiddelde corporate website voor het Midden Klein Bedrijf. De wensen zijn meestal iets uitgebreider en men wil niet kiezen uit een bestaand, reeds ontworpen template, maar toch liever iets unieks, dan wordt het toch meer maatwerk. Komen er veel pagina’s? Bestaan deze pagina’s allemaal uit een afbeelding of video en tekst, dan kan er gebruik gemaakt worden van hetzelfde template voor die pagina’s. Maar zijn er verschillende type pagina’s gewenst met nieuwsitems, blogs of een fotogalerij met afbeeldingen die gedeeld moeten kunnen worden op social media of wordt er gebruik gemaakt van diverse formulieren om informatie op te vragen? Misschien moet er klantinformatie opgeslagen worden in een database? Moet er een archief aangelegd worden van de blogs, en moeten deze blogs op auteur, onderwerp of datum makkelijk terug te vinden zijn? Hier komt al iets meer bij kijken.

Bij deze vraag nog meer: Wij willen graag een goed smoelende webshop met een betalingssysteem met betalingsmogelijkheden in Duitsland en België, met verschillende verzendkosten, met ca. 10.000 producten in verschillende categorieën, voor mannen, vrouwen en kinderen, waarbij je moet kunnen filteren op kleur, prijs, maat etc. en waarbij de actuele voorraad wordt weergegeven. Ook moeten de producten makkelijk te importeren zijn, prijswijzigingen willen we het liefst maar op 1 plek aan hoeven passen, zodat het daarna ook meteen goed staat in de database, in de webshop, in ons administratiesysteem etc. De bestellingen moeten direct bij onze orderhandlingafdeling terecht komen en er moeten pakbonnen meegeleverd worden. Ook willen we de webshop graag in meerdere talen en willen we een database aanleggen van mensen die een mailing of nieuwsbrief willen ontvangen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Met zo’n simpele websitevariant zijn we 2 dagen bezig en met een webshop al zeker 2 maanden. Of wat te denken van deze vraag; “we willen graag dat men virtueel zonnepanelen kan plaatsen op hun huis, rekeninghoudend met de exacte ligging ten opzichte van de zon, waarbij de actuele weerdata een aantal keer per dag opgehaald wordt, zodat men op elk gewenst moment kan inloggen en kan zien wat hun zonnepanelen die dag opgebracht zouden hebben aan energie..?” Hier zijn we 3 maanden met veel plezier mee bezig geweest. Om maar aan te geven dat er al websites zijn vanaf ca. € 1.000,- maar er zijn er ook van € 100.000,-.

En dan gaat de telefoon. Ik neem even vrolijk als altijd de telefoon op met: “Goedemorgen, The Webmen, met Sabine” “Ja hallo. Ik wil graag een website. Wat kost dat?” (Dan denk ik: serieus? Wat kost een huis? Wat kost een auto?) Ik antwoord dan: “Misschien is het beter om even een vrijblijvende afspraak te maken om de wensen voor de website even door te spreken en te kijken wat uw budget is, dan vinden we vast een passende oplossing”.