The Webmen viert dit jaar haar twintigjarig jubileum. Directeur Arno blikt terug en vertelt over het veranderende onlinelandschap.

The Webmen bestaat in 2019 twintig jaar. Met de jaren is het Apeldoornse bedrijf gegroeid tot een fullservice onlinebureau gespecialiseerd in innovatieve digitale maatwerkoplossingen. Arno Sledsens, directeur van The Webmen, vertelt hoe het allemaal begon.

“Eind jaren negentig, ik studeerde nog rechten, was ik begonnen me te verdiepen in websites. Ik bestelde boeken uit de Verenigde Staten en leerde mezelf aan om sites te bouwen. In die periode ontmoette ik Maurice van Bussel die net een reclamebureau was begonnen. Samen zijn we zo heel spontaan gestart. Ik de techniek en hij de vormgeving. We kregen via ons netwerk direct mooie opdrachten. Voor onze eerste klant, Clarks Benelux, mochten we de hele website bouwen, gewoon vanuit de huiskamer”, blikt Arno Sledsens terug.

Een veranderend onlinelandschap

In 1999 huurden de twee ondernemers een eerste kantoor in Apeldoorn. De markt werd toentertijd gedomineerd door reclamebureaus die websites er een beetje bijdeden en geen verstand hadden van techniek en bureaus die qua techniek de zaakjes wel op orde hadden maar geen verstand hadden van design. Arno: “Door beide zaken te combineren, wisten we ons vanaf dag één te onderscheiden. We maakten bijvoorbeeld echt mooie dingen voor Seat en de andere automerken van Pon en GGD Rotterdam.”

 Het onlinelandschap is in twintig jaar behoorlijk anders geworden. Arno: “Vroeger ontwierpen we voor twee beeldschermformaten. Nu moet een website op elk scherm goed werken. Met het overboord zetten van Flash door Apple en onder invloed van de materialdesign-filosofie van Google werden websites een soort eenheidsworst. Een vast stramien waarbinnen websitebezoekers duidelijke verwachtingen hebben over de navigatie en de menustructuur. Hierdoor kwam de nadruk steeds meer te liggen op de programmeertechniek en minder op design.”

De basis van The Webmen

Onder invloed van deze ontwikkelingen en een grotere behoefte aan hoogwaardige programmeercapaciteit werd de samenwerking gezocht met Rob Versluis en Jeroen Olthof. “Wij hadden gave klanten en zij waren goed in de technische ontwikkeling van verschillende backend-systemen en koppelingen met bijvoorbeeld boekhoud- en ERP-systemen.” Uiteindelijk besloten de vier ondernemers samen te gaan en werd de basis gelegd voor The Webmen zoals die vandaag de dag in de markt opereert.

“Als wij er niet in geloven, doen we het gewoon niet”


Intensief samenwerken met de klant

The Webmen is een club experts die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en die goed zijn in complexe websites en e-commerceplatforms inclusief koppelingen naar voorraadbeheer en productinformatie-managementsystemen. “We hebben recent een lead-to-order webapplicatie voor installatiebedrijf Feenstra ontwikkeld. Dit is veel meer dan zomaar een website. Het is de kernsoftware van het bedrijf waar leads via telefoon, internet en de monteurs in het veld binnenkomen. Eigenlijk bouwen we samen met de klant software die via het web benaderbaar is”, verduidelijkt Arno.

 Bij dergelijke projecten werkt het onlinebureau intensief samen met de opdrachtgever en wordt er gevraagd en ongevraagd advies gegeven. “Daarin gaan we best ver. We zijn heel kritisch. Als wij er niet in geloven, doen we het gewoon niet.” The Webmen blijft daarmee vasthouden aan de filosofie van de beginjaren. “Eigenlijk hameren we daar vandaag de dag nog op. Het moet aan de achterkant technisch top zijn en tegelijk aan de voorkant mooi vormgegeven zijn”, besluit Arno Sledsens enthousiast.