Geplaatst op

Op maandag 20 en dinsdag 21 juni vond het Magento Live event plaats in London. The Webmen was aanwezig om alle ins en outs voor u te verzamelen. Door ons werd met smacht uitgekeken naar de status van Magento 2, deze versie is totaal anders dan Magento 1 wat code betreft en is halverwege 2015 vrijgegeven voor de community. Op de valreep van het event werd nog even Magento 2.1 aangekondigd.

Kort samengevat heeft Magento 2.1 de volgende voordelen:

 • Verbeterde business flexibiliteit
 • Sneller
 • Boeiende online shopping ervaringen
 • Enterprise schalingsmogelijkheden en prestatieverhogende mogelijkheden
 • Moderne platformarchitectuur
 • Gebruiksvriendelijker adminpaneel (ook voor mobiel)

Daarnaast werd de geïntegreerde betaalmogelijkheid gepresenteerd waarin betaalprovider PayPal dusdanig is ingezet waardoor het gehele betaalproces binnen de shop afgerond kan worden. Het is dus niet meer nodig om de shop te verlaten om de betaling bij PayPal zelf uit te laten voeren. Dit zal de conversie zeker doen verhogen omdat er weer een tussenstap in het betaalproces voor de klant is weggehaald. Ook de creditkardgegevens zijn nog veiliger opgeslagen en is de PCI-comptabiliteit gewaarborgd.

Elasticsearch is ook een feature die in Magento 2.1 is toegevoegd; echter alleen in de Enterprise versie. Dit is met name handig voor ondersteuning op grote catalogussen en bij een toenemende groei aan zoekopdrachten. Ook simpele configuratie en ondersteuning voor 33 talen zijn beschikbaar en het is mogelijk om kwalitatief hoogwaardige zoekresultaten te geven.

Ten slotte worden er efficiëntere management tools in Magento 2.1 geïntroduceerd die de productiviteit en het gebruiksgemak in de back-end moeten gaan verbeteren. Hierbij valt te denken aan PayPal-transactierapporten vanuit de Admin. Maar ook features als het eenvoudig toevoegen van zoeksynoniemen en producten, categorieën en CMS content met nieuwe Admin interfaces. Ten slotte moet het vinden van informatie veel sneller gaan werken dankzij de verbeterde Admin search.

Wat er van het bovenstaande allemaal in de Enterprise editie komt en wat er ook doorgevoerd wordt in de Community editie is op dit moment nog onduidelijk. Iets waar Magento in de loop der tijd helaas nog steeds altijd vaag over doet tijdens dit soort mededelingen. Uiteraard houden wij dit voor u in de gaten.

Magento-2-Live-2016-London-Sheet-key-features-and benifits.jpg

Hoogste tijd om NU over te stappen naar Magento 2

De belangrijkste boodschap die Magento in ieder geval tijdens het tweedaagse evenement gaf was de noodzaak om nú te beginnen met overstappen naar Magento 2. Het waarom leest u hieronder.

 • Einde ondersteuning Magento 1
  Om maar meteen met de deur in huis te vallen eindigt de ondersteuning op Magento 1 in het jaar 2018 en dat is dichter bij dan u denkt. Einde ondersteuning betekent in dit geval geen security fixes en geen doorontwikkeling op de code. Met name de security patches, die op regelmatige basis nu worden vrijgegeven om de open source code zo veilig mogelijk te houden, zijn hierin natuurlijk het belangrijkste.
 • Verkorte Return On Investment (ROI) bij nieuwe investeringen in Magento 1 oplossingen
  Denkt u nog na over een verbetering in uw Magento 1 webshop? Bedenk dan dat elke investering in 1,5 jaar tijd terugverdiend moet zijn als u het eens bent dat uw online shop niet achter mag blijven met security updates van Magento door uiterlijk in 2018 over te gaan op Magento 2.
 • Wachten om te upgraden kan de kosten verhogen
  Hoe langer u nu doorgaat met uw Magento 1 webshop des te hoger de kosten kunnen uitvallen om uiteindelijk over te gaan op Magento 2. Dit heeft veel te maken met het vorige punt. Mocht u toch willen investeren in Magento 1 door nieuwe functionaliteit toe te voegen aan uw online shop dan kan dat op 3 manieren:

  • Nieuwe functionaliteit vanuit Magento native updates
  • Functionaliteit van non native extensies (3rd parties uit de community)
  • Maatwerk van uw Magento partner of eigen Magento developers

  De eerste optie valt al vrij snel weg. Alle ontwikkelingen bij Magento zijn nu al gericht op Magento 2. Alleen het maatwerk (zij het via een extensie vanuit de community of van uw Magento partner) blijven dan nog open. Hoewel er een aantal extensies zijn die gratis zijn in de community, kosten de meesten gewoon geld. Ook het maatwerk kost uiteraard geld. Daarnaast moet u ook de kosten meenemen die u zelf moet maken om de nieuwe functionaliteit toe te voegen aan uw online shop. Al deze kosten hebben dus een korte ROI, dus mocht het u wel lukken om dit binnen anderhalf jaar terug te verdienen dan zult u in Magento 2 deze kosten weer opnieuw moeten maken. De nieuwe functionaliteit heeft u immers niet voor niets besloten om in te zetten. Kortom: uitstellen kost geld.

Migratie van Magento 1 naar Magento 2

Ok, u bent overtuigd van een upgrade naar Magento 2, hoe nu te beginnen en wat te doen? Weet dat niet alle features die Magento 1 nu heeft, meegenomen worden in Magento 2. Enerzijds is dat door veranderde processen waardoor bepaalde functionaliteit niet meer gewenst is, maar anderzijds is dat ook omdat Magento te veel standaard functionaliteit heeft dat sinds het begin van de oprichting in de loop der jaren erbij heeft geprogrammeerd om in een keer over te nemen. Belangrijk is dus om eerst een feature-check te doen op Magento 2 en die te vergelijken met uw minimale eisen om te beslissen om over te stappen. U zult zien dat u functionaliteit tegenkomt die u niet meer nodig heeft. Ook zult u functionaliteit tegenkomen waarvan u op voorhand dacht het nodig te hebben maar waarvan na analyse en intern overleg blijkt dat het eigenlijk wel weggelaten kan.

Belangrijkste boodschap hierin is om de transitie naar Magento 2 te simplificeren. Naast het bovenstaande hoeft uiteraard ook de standaard functionaliteit niet mee die u nu ook nog niet gebruikt. Kortom focus dus op het minimum van de functionaliteit.

Magento 2 is ontwikkeld op een modern platform gebruikmakend van nieuwe moderne frameworks.

Algemene Magento weetjes die we tijdens het congres te horen kregen:

Marktleider
In 2014 ging Magento nog nek aan nek in de strijd om de meest gebruikte vendor software. In 2015 heeft het de leidende positie verworven door gelijk twee keer zo groot te zijn dan de runner ups. Met een community van meer dan 150 duizend gebruikers, waarvan de meesten allemaal developers zijn die elke dag nadenken en meewerken om uw online eCommerce activiteiten te optimaliseren en innoveren.

Verbeterde Magento Marketplace aankondiging
Magento gaat de eisen aanscherpen om extensies toe te voegen aan de Marketplace die gebruikt kunnen worden bovenop de standaard Magento installatie. Deze zogenaamde 3rd party software is uitermate geschikt om functionaliteit op uw online shop toe te voegen zonder dat dit al te veel geld gaat kosten. Waarom is dit goedkoop voor u? Dat komt omdat de code aan meerdere afnemers verkocht kan worden zodat de ontwikkelkosten op meerdere afnemers verhaald kunnen worden.

De nieuwe eisen zijn veel gericht op de kwaliteit van de extensie. Zo zijn er twee niveaus waar een extensie doorheen moet om uiteindelijk op de Marketplace toegevoegd te kunnen worden. Als eerste vindt er een business review plaats dat kijkt naar de uniekheid van de extensie. Op deze manier wordt er voorkomen dat er verschillende extensies beschikbaar komen die hetzelfde doen. Daarna vindt er een technische review plaats gevolgd door en marketing review. Het tweede niveau is het extension verification proces, dat er op is gericht om alles gestroomlijnd en traceerbaar (wie is de ontwikkelaar) in de Marketplace te krijgen.

Checkout optimalisatie met name voor mobiel
Indien u wel eens een online aankoop heeft gedaan waarbij betaald is met een credit card dan weet u dat er vaak gevraagd wordt naar het type creditcard, de naam op de kaart, het nummer op de kaart, de CVV code en de vervaldatum. Het anders uitvragen van deze informatie dan dat op de kaart vermeld staat kan u klanten kosten. Zo staat bijvoorbeeld de vervaldatum op de creditcard vermeld als mm/jj. Indien u de klant een drop-down lijst aanbiedt om de vervaldatum samen te stellen doet u er niet goed aan indien de lijst van de maanden voluit geschreven is en de jaren vervolgens vermeld staan als jjjj. Dit kan verwarring opleveren waarop mensen kunnen afhaken en dat kost u klanten.

Denk ook aan bijvoorbeeld het overbodig uitvragen van het kaarttype. De eerste vier cijfers van een creditcard geeft namelijk al aan van welke maatschappij deze is. Dus deze informatie is overbodig. Het terugkoppelen van deze informatie nadat het is ingevoerd werkt veel beter omdat men dan bevestiging krijgt dat ze op de goede weg zijn, het wekt vertrouwen. Ook de naam op de kaart is niet verplicht om door te geven aan de verwerkende instanties. Kortom, de checkout op een mobiel apparaat kan daarmee veel eenvoudiger gemaakt worden doordat er maar drie velden uitgevraagd hoeft te worden in plaats van de nu vaak voorkomende reeds eerder vernoemde vijf velden.