Geplaatst op

Onlangs hebben we een nieuwe Magento webshop live gezet. Op zich is dit niet echt iets spannends voor ons, want dat doen we met regelmaat. Echter het betrof hier een Magento 2 (M2) installatie met een directe koppeling met Multivers van Unit4 en deze combinatie was de allereerste keer voor ons omdat M2 nog niet zo lang uit is en er nog geen Unit4-connector beschikbaar was.

Magento is het meest populaire professionele open source e-commerceplatform dat er op dit moment beschikbaar is. Echter M2 is totaal anders dan M1. Niet qua functionaliteiten, want die komen aardig overeen, maar qua code. M2 is namelijk van de grond af aan opnieuw opgebouwd om:

 • het systeem een verbeterde business flexibiliteit te geven
 • het sneller te maken
 • de online shopping ervaringen meer boeiender te maken
 • enterprise schalingsmogelijkheden en prestatieverhogende mogelijkheden beschikbaar te maken
 • de platformarchitectuur te moderniseren
 • een gebruiksvriendelijker adminpaneel aan te bieden (ook voor mobiel)

Meer hierover is te vinden in ons vorige blog-item: Magento Live 2016.

Unit4 (Multivers) is een boekhoudingsoftware dat veel gebruikt wordt in Nederland. Zo ook bij onze klant waar we onlangs een M2 webshop hebben opgeleverd. De klant had al een Magento 1 webshop draaien met een koppeling naar Unit4 en wilde aanvankelijk alleen maar een nieuwe lay-out. Op ons advies hebben we hier een M2 installatie van gemaakt. Waarom kunt u lezen in het hoofdstukje Bijna te laat verderop in deze blog.

In Unit4 werd door de klant nagenoeg alles bijgehouden. Van producten, prijzen, voorraden, debiteuren, orders en verzendingen aan toe. The Webmen heeft er voor gezorgd dat dit alles gekoppeld werd met het e-commerceplatform M2. Kort samengevat hebben we ervoor gezorgd dat M2 en Unit 4 (Multivers) de volgende gegevens onderling uitwisselen:

 • Producten (zoals: sku, productnaam, productinformatie)
 • Product attributen (zoals: lengte, breedte en hoogte)
 • Het automatisch aanmaken van categorieĆ«n in Magento op basis van productgroepindeling in Unit4
 • Voorraden en mutaties
 • Minimale bestelhoeveelhedenĀ  en quantity increments (bestellen per)
 • Debiteuren
 • Orders doorzetten en ophalen van orderstatus afhandeling

We hebben het mogelijk gemaakt dat in de back-end van M2 veel connector settings handmatig aangepast kunnen worden. Dit maakt doorontwikkeling en vervolgtrajecten namelijk een stuk gemakkelijker.

Order parameters M2-connector settings

Magento2 backend connector overzicht settings Unit4

Overzicht M2-connector settings

Magento2 backend connector settings Unit4


De shop zelf is overigens ingericht als een B2B-oplossing. Dat houdt in dat de klant zich moet registreren met een geldig BTW-nummer om een order te mogen plaatsen. De eerste keer moet de klant met een online betaalmethode afrekenen (zoals iDeal), daarna mag het orders plaatsen op rekening wat voor de klanten uiteraard prettiger is.

Issues core-functionaliteiten M2

We zijn bij de realisatie van de webshop echter wel tegen een aantal vervelende kinderziektes aangelopen van M2. Op het Internet gaan de geruchten rond dat M2 te vroeg is gereleased en dat het pakket verre van af was. Dat laatste vinden wij een beetje overdreven, maar het klopt wel dat er wat onvolkomenheden in de code zaten. Zo bleek de BTW berekening bij afrekening over gegroepeerde producten niet uitgevoerd te worden, konden populaire zoekopdrachten niet getoond worden en vloog de ene sequrity update na de andere je om de oren. Veel issues waren bekend bij de community en vaak kon er ook een fix separaat al gedownload worden die op punt stonden om in een volgende release uitgebracht te worden. In een enkele geval hebben we zelf een fix moeten programmeren, wat uiteraard prima te doen was.

Bijna te laat

We hebben het in ons vorige blog ook al aangegeven en we willen dat nu weer doen, maar mocht je nog een Magento 1 webshop hebben (met of zonder een Unit 4 boekhoudpakket erachter) en je wilt niet blootstaan aan beveiligingslekken, dan is NU echt de tijd om over te stappen naar M2. Nog even snel de redenen waarom op een rijtje:

 • Einde ondersteuning Magento 1 vanaf 1 januari 2018 (over een half jaar dus al)
  • geen security patches meer, dus M1 wordt kwetsbaar voor hackers
  • geen nieuwe functionaliteiten
  • geen achterwaartse browserondersteuning (nieuwere browsers kunnen er op den duur voor zorgen dat een M1 webshop kapot gaat)
 • Onhaalbare Return On Investment (ROI) bij nieuwe investeringen in Magento 1 oplossingen
 • Wachten om te upgraden kan de kosten doen verhogen
 • Zie verder ons Magento Live 2016 blog voor een uitgebreidere toelichting

Bovenstaand gaat dus met name op als u niet wil dat uw Magento installatie gevoelig mag zijn voor veiligheidslekken in de software die van tijd tot tijd gevonden worden door de community (of in slechtere gevallen door kwaadwillende hackers).

Al meer dan een jaar zijn alle ontwikkelingen bij Magento namelijk al gericht op Magento 2. Alleen het maatwerk (zij het via een extensie vanuit de community of van uw Magento partner) blijven dan nog over als fall-back.

Best practices

Het klinkt misschien raar, maar neem afscheid van je huidige M1 webshop als je een nieuwe M2 gaat opzetten. Het zou namelijk heel erg toevallig zijn dat met al je aangeschafte extensies je exact dezelfde werking kan bewerkstellingen als dat je in M1 had. Alle extensies die er bestaan voor M1 werken namelijk niet met M2 omdat M2 dus qua code heel anders is opgebouwd. Net als de core developers van Magento lift ook de community mee op het voortschrijdend inzicht. Dat betekend dat extensies zelden in dezelfde vorm terugkomen. Dus mocht je overstag gaan, keep it simple. Zorg eerst voor een minimale functionaliteit en ga vervolgens daarna pas weer bezig met het toevoegen van meer functionaliteit.

Tot slot

Naast Multivers van Unit 4 zijn andere boekhoudpakketten uiteraard ook mogelijk om te koppelen met M2. Zo hebben wij goede ervaringen met Exact Online. Daarnaast hebben wij bij diverse klanten Magento gekoppeld met een Product Information Management (PIM) systeem Akeneo en/of een ORO CRM systeem. Beiden open source en ook afkomstig van dezelfde makers van Magento.